ادامه مطلب تجدیدنظر خواهی چیست؟
در ادامه مطلب تجدیدنظر خواهی چیست باید بدانید که ...
ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری
در صورتی که رئیس قوه قضائیه رای قطعی صادره از هر یک از مراجع قضائی را خلاف شرع بین تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیاً بر خلاف شرع بین اعلام شده، رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند.
تبصره 1- آراء قطعی مراجع قضائی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور، سازمان قضائی نیروهای مسلح، دادگاه های تجدیدنظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند.
تبصره 2- آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاه ها، اگر توسط رئیس قوه قضائیه خلاف شرع بین تشخیص داده شود، مشمول احکام این ماده خواهد بود.
تبصره 3- در صورتی که رئیس دیوان عالی کشور، دادستان کل کشور، رئیس سازمان قضائی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند، می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضائیه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.
جهات فرجام خواهی
برای اینکه محکوم علیه بتواند نسبت به حکم یا قراری که به زیان او صادر شده است، فرجام خواهی کند و امیدوار باشد که در دیوان عالی کشور رأی فرجامخواسته نقض شود، باید به روشنی جهاتی که موجب نقض رأی مى شود را بشناسد و در لایحه فرجام خواهی خود به آنها اشاره نماید.
طبق بند 6 ماده 380 و بند 2 ماده 381 قانون آیین دادرسی مدنی، فرجام خواه باید علاوه بر پیوست کردن لایحه حاوی اعتراضات فرجامی، دلایل فرجامخواهی را در دادخواست خود ذکر کند. جهات فرجام خواهی همان مواردی است که اگر شعبه دیوان عالی آنها را احراز نماید، رأی فرجامخواسته نقض مى گردد.
- ادعای عدم صلاحیت ذاتی دادگاه صادرکننده رأی برای رسیدگی به موضوع
- ایراد عدم رعایت صلاحیت محلی، وقتی که نسبت به آن ایراد شده باشد.
- ادعای مخالفت رأی صادره با موازین شرعی و مقررات قانونی
- ادعای عدم رعایت اصول دادرسی، قواعد آمره و حقوق اصحاب دعوا، در صورتی که به درجه ای از اهمیت باشد که رأی را از اعتبار قانونی بیندازد.
- ادعای صدور آرای مغایر با یکدیگر در یک موضوع و بین همان اصحاب دعوا بدون اینکه دلیل قانونی آن تغییر کرده باشد.
- نقص تحقیقات یا عدم توجه به دلایل و مدافعات طرفین یا عدم توجه به مفاد سند یا قرارداد
- اسباب توجیهی مفاد و محتوای رأی صادره با مادهای که دارای معنای دیگری است، تطبیق شده باشد.
- ادعای عدم صحت مدارک و نوشته های مبنای رأی که طرفین در جریان دادرسی ارائه نمودند.
- فرجام خواه باید حداقل به یکی از موجبات فرجام خواهی استدلال کرده و دلایل خود را به دادخواست پیوست نماید، در غیر این صورت چه بسا از فرجام خواهی نتیجه مثبتی نگیرد.
بر اساس ماده 377 قانون آیین دادرسی مدنی، در صورت وجود یکی از موجبات نقض رأی (شکستن رأی) مورد تقاضای فرجام نقض می شود، اگر چه فرجامخواه به آن جهت که مورد نقض قرار گرفته است، استناد نکرده باشد.
شکستن رای تجدیدنظر
بعد از صدور رای بدوی محکوم علیه می تواند به دلیل وجود هر یک از جهات تجدیدنظر خواهی در دعاوی کیفری و حقوقی که به آنها اشاره کردیم به رای صادره از دادگاه بدوی اعتراض کند. اگر دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را برای اعتراض به رای صادره از دادگاه بدوی موجه تشخیص دهد، رأی دادگاه بدوی را نقض کرده و رأی مقتضی صادر می نماید.
در واقع شکستن رای، یعنی دادگاه پس از بررسی دلایل خواهان برای اعتراض به رای بدوی اگر دلایل را صحیح بداند، رای دادگاه بدوی را نقض کرده و رای جدیدی صادر می کند و تغییر رای در دادگاه تجدیدنظر تنها با شکستن رای امکان پذیر است.
برای دریافت مشاوره حضوری با شماره وکیل حقوقی موسسه حقوقی دادآرمان تماس بگیر.
تجدیدنظر خواسته چیست؟
همان طور که گفته شد، چنانچه رای دادگاه بدوی صادر شود، محکوم علیه که از رای صادره (حکم یا قرار) متضرر می شود می تواند تا پایان مهلت مقرر یعنی 20 روز پس از ابلاغ رای به طرفین به رای صادره اعتراض کند. تجدیدنظر خواسته حکم یا قراری هست که یکی از طرفین دعوا یا هر دو طرف یعنی خوانده یا خواهان نسبت به آن اعتراض می کنند.
برای دریافت مشاوره غیرحضوری با وکیل آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان با بهره مندی از مزایای استفاده از سایت موسسه حقوقی و دستیابی به شماره تلفن بهترین وکیل تهران مشاوره دریافت کنید و از سایر خدمات موسسه حقوقی آنلاین بدون هزینه و صرف وقت پاسخ سوالات خود را دریافت نمایید.
آیا دادگاه تجدیدنظر حضوری است؟
رسیدگی به رای تجدیدنظر خواسته در دادگاه تجدیدنظر به صورت غیرحضوری انجام می شود و نیازی به حضور طرفین دعوی در دادگاه نمی باشد، مگر اینکه به تشخیص قاضی رسیدگی کننده به پرونده حضور طرفین دعوی برای توضیح در خصوص دلایل ابرازی و مستندات پرونده لازم و ضروری باشد، در این صورت هر یک از طرفین یا هر دو برای ارائه توضیحات به دادگاه تجدیدنظر احضار می شوند.
برای دریافت مشاوره از وکیل آنلاین می توانید از طریق پیام رسان ها مانند واتساپ (وکیل آنلاین واتساپ)، اینستاگرام و تلگرام (وکیل آنلاین تلگرام) با ما در ارتباط باشید و به صورت غیر حضوری سوالات و مشکلات حقوقی خود را مطرح کنید و از مزایای موسسه حقوقی آنلاین استفاده کنید.
ضمانت اجرای عدم ذکر جهات تجدیدنظر خواهی
یکی از مواردی که در ثبت دادخواست تجدیدنظرخواهی از آرای صادره از دادگاه های حقوقی و کیفری باید رعایت کرد، ذکر جهات تجدیدنظر خواهی در دادخواست تجدیدنظر است.
در امور حقوقی، رویه عملی برخی از شعب دادگاه های تجدیدنظر صدور قرار رد تجدیدنظرخواهی به دلیل عدم ذکر جهات تجدیدنظرخواهی در لایحه تجدیدنظرخواهی است.
با توجه به اینکه تجدیدنظرخواه یا فرجامخواه دعوی تجدیدنظرخواهی خود را مشروط به هیچ یک از جهات قانونی ننموده و نه تنها در دادخواست تجدیدنظرخواهی بلکه در مشروح لایحه اعتراضیه نیز اعتراض خویش را مشروط به جهات قانونی تجدیدنظر نکرده است و به صرف تجدیدنظرخواهی کفایت می نماید، لذا اعتراض مطرح شده از نظر بدون جهت بودن، دارای موقعیت قانونی نبوده و غیرقابل استماع می شود و از آنجا که درخواست تجدیدنظر نیازمند تعیین جهات تعیین شده قانونی بوده و با وصف عدم ذکر جهات تعیین شده قانونی، مجوزی برای رسیدگی به دادخواست تقدیمی تجدیدنظرخواه وجود ندارد، لذا قرار رد تجدیدنظر خواهی صادر می شود.
همچنین عدم ذکر جهات تجدیدنظر، از موارد نقص دادخواست تجدیدنظر نمی باشد تا مرجع رسیدگی کننده، تکلیف به ارسال اخطار رفع نقص داشته باشد.
تبادل لوایح در تجدیدنظر خواهی
طبق ماده 346 قانون آیین دادرسی مدنی، به منظور تبادل لوایح در تجدیدنظر خواهی مدیر دفتر دادگاه بدوی ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست و ضمائم آن و یا پس از رفع نقص، یک نسخه از دادخواست و پیوست های آن را برای طرف دعوا می فرستد که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ پاسخ دهد، پس از انقضای مهلت یاد شده اعم از این که پاسخی رسیده یا نرسیده باشد، پرونده را به مرجع تجدیدنظر می فرستد.
کسی که رای دادگاه اعم از احکام و قرارها به نفع او صادر شده است، حق دارد از جهاتی که طرف مقابل دعوی با آنها می خواهد رای صادره را از اعتبار ساقط کند مطلع شود تا در جهت ثبات رای به جوابگویی برخیزد، از این رو طبق ماده 346 مدیر دفتر دادگاه باید یک نسخه از دادخواست و پیوست های آن را برای تجدیدنظرخوانده ارسال نماید، اما چنانچه تجدیدنظر خواهی نسبت به رای قطعی صورت گیرد، چون خللی به حقوق طرف دعوا وارد نمی شود، مدیر دفتر دادگاه باید بدون تبادل لوایح پرونده را به دادگاه تجدیدنظر ارسال کند.
آثار تجدیدنظر خواهی
- اثر تعلیقی: یعنی تا اتمام مدت مهلت تجدیدنظر آرای قابل تجدیدنظر قابل اجرا نمی باشد و در صورتی که نسبت به رأی تجدیدنظر خواهی به عمل آمده، تا روشن شدن نتیجه تجدیدنظر، دستور اجرای رأی نباید صادر شود.
- اثر انتقالی: به وسیله تجدیدنظر اختلاف از دادگاه بدوی به دادگاه تجدیدنظر، با تمام مسائل موضوعی و حکمی که داشته است، منتقل می شود. طبق ماده 349 قانون آیین دادرسی مدنی محدوده مرحله ی تجدیدنظر بر اساس قانون می تواند وسیع تر از مرحله بدوی باشد و مرجع تجدیدنظر فقط به آنچه که در مورد تجدیدنظر خواهی است و در مرحلهی بدوی مورد حکم قرار گرفته رسیدگی می نماید. از قانون تعیین شده در این ماده می توان چنین نتیجه گرفت که دادگاه تجدیدنظر نمی تواند محکومیت اعلام شده، تجدیدنظر خواه را در امر تجدیدنظر خواهی او تشدید نماید.
تفاوت تجدیدنظر خواهی با فرجام خواهی
فرجام خواهی برخلاف تجدیدنظر خواهی روش شکایت اصلاحی نیست. زیرا دیوان عالی کشور به عنوان عالی ترین سازمان قضایی ایران، مرجع طرف سوم رسیدگی نمی باشد و خودش پرونده ها را دوباره قضاوت نمی کند، بنابراین فرجام خواهی با تجدیدنظر خواهی که روشی اصلاحی است و در دادگاه تجدیدنظر استان انجام می شود متفاوت است.
فرجام خواهی روش شکایت عدولی نیست و اعتراض عدولی مانند واخواهی و به دادرسی به این معنا است که پرونده بار دیگر در همان دادگاه صادرکننده ی حکم، بازبینی و رسیدگی شود و دادگاه می تواند در رسیدگی مجدد به دعوی حکم پیشین خود را تغییر دهد.
تفاوت تجدیدنظر خواهی با واخواهی
واخواهی روشی است که به موجب آن کسی که حکم غیابی بر علیه او صادر شده و به آن اعتراض دارد، همان دادگاه صادرکننده حکم به آن رسیدگی می کند و در مورد آن، رأی مقتضی صادر می کند.
طبق ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نمایندهی قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشند و به صورت کتبی نیز از خود دفاع ننموده باشند و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشند، حکم دادگاه به صورت غیابی صادر میشود، در این صورت برای خوانده حق واخواهی و اعتراض به حکم دادگاه ایجاد میشود.
رأیی که بعد از رسیدگی به واخواهی صادر می شود، حضوری است و مانند سایر آرای حضوری، طبق قانون ممکن است قابل تجدیدنظر باشد. چنانچه محکوم علیه که حکم غیابی بر علیه او صادر شده است نخواهد از حق واخواهی خود استفاده کند، می تواند پس از پایان مهلت واخواهی و در فرصت قانونی، از رای صادره تجدیدنظر خواهی نماید.
در خصوص تفاوت تجدیدنظر خواهی و واخواهی باید گفت، تجدیدنظر خواهی در محاکم قضایی به معنای درخواست رسمی برای رسیدگی مجدد در دادگاه بالاتر است، اما واخواهی تنها یک اعتراض به احکام غیابی است که در همان دادگاه بدوی به آن رسیدگی می شود.
تجدیدنظر خواهی از رای مهریه
مهریه مهمترین حقوق مالی زن در عقد دائم و موقت بشمار می رود، چرا که طبق ماده 1082 قانون مدنی به محض عقد نکاح زن مالک مهریه می شود و می تواند هر تصرفی در آن بنماید و هر زمان که بخواهد آن را از شوهر مطالبه کند، همچنین شرایط تعلق گرفتن مهریه به زوجه یکی دیگر از دلایل اهمیت مهریه برای زن محسوب می شود، چون مهریه در هر شرایطی به زن تعلق می گیرد.
عدم تمکین زوجه، سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا حتی اثبات خیانت و رابطه نامشروع زن نیز موجب سقوط حق مطالبه مهریه از سوی زوجه نمی شود، جز در فسخ نکاح یا بطلان نکاح پیش از نزدیکی که به زن مهریه تعلق نمی گیرد. همچنین امکان مطالبه مهریه از ارث و ترکه شوهر نیز وجود دارد و زن می تواند پس از فوت شوهر مهریه اش را از ترکه مطالبه کند و در صورتی که مهریه زن وجه رایج باشد مطالبه مهریه به نرخ روز به زن تعلق می گیرد.
با توجه به آنچه در خصوص اهمیت مهریه گفته شد، مطالبه مهریه یکی از مهمترین دعاوی خانواده محسوب می شود، که بهتر است زوج یا زوجه برای پیگیری پرونده مطالبه مهریه و سایر دعاوی مرتبط با مهریه از جمله تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت مهریه از سوی مرد و یا درخواست تعدیل اقساط مهریه که ممکن است از سوی زن یا مرد مطرح شود یک وکیل مهریه با تجربه اختیار کنند تا با راهنمایی ها و پیگیری پرونده در مراجع قضایی توسط بهترین وکیل مهریه در کمترین زمان ممکن بهترین نتیجه را بگیرند.
طرفین دعوای مطالبه مهریه مانند سایر دعاوی حقوقی و کیفری پس از صدور رای بدوی اگر رای به ضرر آنها صادر شده باشد، به دلیل وجود یکی از جهات تجدیدنظر خواهی می توانند طبق مهلت مقرر یعنی 20 روز تا از تاریخ ابلاغ رای برای افراد مقیم ایران و 2 ماه برای افراد مقیم خارج از کشور به رای صادره اعتراض کنند تا دلایل اعتراض تجدیدنظر خواه در دادگاه تجدیدنظر بررسی شود، چنانچه دلایل تجدیدنظر خواه موجه باشد و یکی از جهات تجدیدنظر خواهی وجود داشته باشد، موجب نقض رای بدوی و صدور رای جدید از سوی دادگاه تجدیدنظر می شود. همچنین امکان اعتراض به رای تجدیدنظر نیز وجود دارد و هر یک از طرفین می تواند برای اعتراض به رای تجدید نظر با ذکر یکی از جهات فرجام خواهی و پرداخت هزینه دادرسی از دیوان عالی کشور درخواست فرجام خواهی بنماید.
به گفته ی مهدی رضوی وکیل مهریه در تهران، هزینه تجدیدنظر خواهی، برای اعتراض به رای مهریه، مطابق با دعاوی مالی محاسبه می شود و 4.5 درصد ارزش خواسته (مهریه) می باشد.
برای مطالبه مهریه بدون اتلاف وقت و سردرگمی در اجرای ثبت یا دادگاه به مهدی رضوی بهترین وکیل مهریه در شمال تهران وکالت بده تا به حق و حقوق خود برسی، همچنین می تونی برای دریافت مشاوره غیر حضوری در خصوص دعاوی مهریه با وکیل مهریه آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان در ارتباط باشید…
این مطلب ادامه دارد..
لینکهای مفید موسسه حقوقی دادآرمان
· خدمات موسسه حقوقی دادآرمان
· وکیل ارث
مشاوره آنلاین، تلفنی و حضوری دعاوی خانواده – ملکی – کیفری و حقوقی
02122904873 - 02122904874
–09128400921 – 09336267878 – 09336267676 –