شرایط تعلق نگرفتن مهریه در فسخ نکاح
در ادامه مطلب در چه شرایطی به زن مهریه تعلق نمی گیرد؟ باید بدانید که ...
شرایط تعلق نگرفتن مهریه در فسخ نکاح
طبق ماده 1120 قانون مدنی، فسخ نکاح یکی از روش های انحلال عقد نکاح است و در صورت وجود هر یک از شرایط فسخ نکاح زن یا مرد می توانند از دادگاه خانواده تقاضای فسخ نکاح بنمایند.
فسخ نکاح از طرف مرد
طبق ماده 1123 قانون مدنی در صورتی که زن دارای عیوبی باشد که مرد در هنگام عقد نسبت به آن آگاهی نداشته باشد، می تواند از دادگاه تقاضای فسخ نکاح کند.
مواردی که موجب فسخ نکاح از طرف مرد می شود عبارتند از:
- افضاء به معنی یکی شدن مجرای بول و حیض زن
- قرن به معنی وجود استخوانی در فرج زن که مانع نزدیکی شود.
- برص نوعی بیماری پوستی که بر سطح پوست لکه های سفید ایجاد می شود.
- جذام
- باکره نبودن زن در زمان عقد
- نابینایی دو چشم
- زمین گیری
فسخ نکاح از طرف زن
با توجه به ماده 1122 قانون مدنی، چنانچه مرد دارای عیوبی باشد که مانع برقراری رابطه جنسی است برای زن حق فسخ نکاح ایجاد می شود و می تواند عقد نکاح را بر هم بزند.
عیوب مرد شامل:
- آلت تناسلی مرد مقطوع باشد.
- خصاء یا اخته بودن مرد
- عنن یا ناتوانی مرد در نعوظ
موارد مشترک فسخ نکاح
وکیل پایه یک دادگستری در خصوص موارد فسخ نکاح ادامه می دهد: در قانون برخی موارد فسخ نکاح به صورت اشتراکی میان زن و مرد بیان شده است که با وجود هر یک از این موارد در زن یا مرد، طرف مقابل حق فسخ نکاح را خواهد داشت.
- جنون: طبق ماده 1121 قانون مدنی، جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار، اعم از اینکه مستمر یا ادواری باشد، برای طرف مقابل حق فسخ نکاح ایجاد می کند.
- تدلیس (فریب در ازدواج): تدلیس یعنی زن یا مرد صفت هایی را به خود نسبت بدهد که آنها را ندارد.
- تخلف از شروط صفت: یکی از مواردی که حق فسخ نکاح ایجاد می کند، تخلف از شرط صفت است. یعنی اینکه برای ازدواج صفت خاصی در شخص شرط شده باشد، ولی بعد از عقد معلوم شود که فرد فاقد آن صفت بوده.
مهدی رضوی بهترین وکیل مهریه موسسه حقوقی دادآرمان آماده ی پاسخگویی به سوالات شما در خصوص مطالبه مهریه و دعاوی مرتبط با آن از جمله اعسار از پرداخت مهریه، تعدیل اقساط مهریه، مطالبه مهریه در طلاق غیابی، مطالبه مهریه از ضامن و… است، از این رو می تونی برای دریافت مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره تلفن وکیل مهریه در تهران تماس بگیری و کامل ترین مشاوره را در این زمینه دریافت کنی.
شرایط تعلق نگرفتن مهریه پس از بخشیدن مهریه
یکی دیگر از شرایطی که به زن مهریه تعلق نمی گیرد، بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه از سوی زوجه است و زن به هر مقدار که مهریه اش را بخشیده است، دیگر نمی تواند آن را مطالبه کند، جز در مواردی که قانون تعیین کرده است.
بخشیدن مهریه با دستنویس (سند عادی) و یا به موجب سند رسمی صورت می گیرد و سند عادی مانند سند رسمی در صورتی که دارای امضا و اثر انگشت زوجه باشد معتبر بوده و مورد پذیرش دادگاه است.
برای بخشش مهریه از سوی زوجه روش های مختلفی وجود دارد و آثار حقوقی آنها نیز با یکدیگر متفاوت است.
زن می تواند مهریه اش را از طریق هبه معوض، هبه غیرمعوض، ابراء، صلح مهریه و بذل مهریه (در طلاق خلع و مبارات) ببخشد. در صورتی که زن مهریه اش را از طریق ابراء، صلح مهریه و هبه معوض ببخشد و عوض به او داده شود، دیگر نمی تواند مهریه اش را مطالبه کند و مهریه به او تعلق نخواهد گرفت، فقط در هبه ی غیر معوض که زن بدون دریافت عوض مهریه اش را می بخشد در شرایطی که قانون تعیین کرده است، می تواند پس از بخشیدن مهریه آن را دوباره مطالبه کند و در بذل مهریه از طرف زن در طلاق توافقی یا طلاق خلع، زن می تواند تا پایان ایام عده طلاق مهریه اش را مطالبه کند (رجوع از هبه بخشیده شده)، اما پس از آن دیگر امکان مطالبه مهریه وجود ندارد.
در مورد شرایط بخشیدن مهریه از سوی زوجه باید بدانید زن برای بخشیدن مهریه باید عاقل و بالغ باشد و با رضایت و اختیار اقدام به بخشش مهریه نماید و در صورتی که زن محجور باشد یعنی غیررشید، صغیر یا مجنون باشد نمی تواند مهریه اش را ببخشد. همچنین برای بخشیدن مهریه نیازی به اجازه و رضایت پدر زوجه نیست و بخشیدن مهریه بدون اجازه پدر منع قانونی ندارد.
شرایط تعلق نگرفتن مهریه بعد از فوت شوهر
مهدی رضوی وکیل پایه یک دادگستری تهران در ادامه درباره مطالبه مهریه از طرف زن پس از فوت شوهر از اموال وی می گوید: مهریه زن پس از فوت شوهر نیز از سوی زوجه قابل مطالبه است و زن می تواند پس از فوت شوهر مهریه اش را از ترکه و اموال به جا مانده از شوهر مطالبه نماید. اما در صورتی که زن مهریه اش را با هر روشی که به آنها اشاره کردیم بخشیده باشد، پس از فوت شوهر به زن مهریه تعلق نمی گیرد و او نمی تواند مهریه اش را مطالبه کند، در واقع تعلق نگرفتن مهریه به زن پس از فوت شوهر یکی از مهمترین عواقب بخشیدن مهریه از طرف زن محسوب می شود، از این رو بهترین وکیل مهریه در غرب تهران به شما توصیه می کند، پیش از بخشیدن مهریه با یک وکیل مهریه با تجربه مشورت کنید و به این منظور برای دریافت مشاوره در خصوص بخشیدن مهریه، موسسه حقوقی دادآرمان شماره تلفن وکیل خانم در تهران را در اختیار شما قرار می دهد تا با دریافت مشاوره، با آگاهی بیشتری برای بخشیدن مهریه اقدام کنید تا در آینده این کار موجب پشیمانی و ضرر و زیان شما نگردد.
کلام آخر
با توجه به آنچه در خصوص مطالبه مهریه و دعاوی مرتبط با آن در دادگاه خانواده گفته شد، اکنون می دانیم پیگیری پرونده مطالبه مهریه و سایر دعاوی در هر مرحله از دادرسی و اعتراض به آرای صادره نیازمند دانش حقوقی و آگاهی از قوانین و رویه دادگاه ها (دادگاه بدوی و تجدیدنظر) در رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه و دعاوی مرتبط با آن است، از این رو برای موفقیت در مطالبه مهریه در هر مرحله از دادرسی نیاز به حضور یک وکیل مهریه با تجربه و کاردان ضروری می باشد.
دکتر مهدی رضوی وکیل موسسه حقوقی دادآرمان، وکیل پایه یک دادگستری است که در کلیه دعاوی خانواده از جمله دعاوی مهریه، طلاق، حضانت فرزند و سایر حقوق مالی زن و… و همچنین تمام مراحل دادرسی اعم از بدوی، واخواهی، تجدیدنظرخواهی، فرجام خواهی و اعاده دادرسی فعالیت و قبول وکالت می نماید. با دریافت مشاوره حقوقی حضوری و وکالت دادن به یکی از وکلای موسسه حقوقی دادآرمان از جمله مهدی رضوی بهترین وکیل پایه یک دادگستری می توانید بدون اطاله دادرسی و سردرگمی در دادگاه برای ثبت دادخواست و پیگیری پرونده در دادگاه از حقوق خود دفاع کرده و با حضور وکیل پایه یک دادگستری تهران در پرونده خود بهترین نتیجه را دریافت کنید.
همچنین می توانید جهت دریافت مشاوره غیرحضوری و آنلاین از وکیل آنلاین مهـریه موسسه حقوقی دادآرمان از طریق شبکه های اجتماعی داخلی و خارجی (کانال حقوقی تلگرام) با ما در ارتباط باشید…
علاوه بر دریافت مشـاوره حقوقی غیرحضوری در فضای مجازی از بهترین وکیل آنلاین موسسه حقوقی دادآرمان می توانید با شماره وکیل حقوقی این موسسه (02122904873 – 02122904874) در ارتباط باشید تا کاملترین مشاوره تلفنی را در خصوص مهریه و دعاوی مرتبط با آن از جمله مطالبه مهریه در طلاق غیابی، دادخواست اعسار از پرداخت مهریه و تعدیل اقساط مهریه، توقیف اموال مرد، ممنوع الخروجی بابت مهریه و… دریافت کنید
در فسخ نکاح و بطلان نکاح پیش از نزدیکی به زن مهریه تعلق نمی گیرید و همچنین با بخشش مهریه از سوی زوجه امکان مطالبه مهریه وجود ندارد و با بخشیدن مهریه به زن مهریه تعلق نمی گیرد.
لینکهای مفید موسسه حقوقی دادآرمان
· خدمات موسسه حقوقی دادآرمان
· وکیل ارث
مشاوره آنلاین، تلفنی و حضوری دعاوی خانواده – ملکی – کیفری و حقوقی
02122904873 - 02122904874
–09128400921 – 09336267878 – 09336267676 –